08- 410 379 80 info@agerapr.se

Vad kan en PR-ansvarig lära av Donald Trump? En del skulle säga att han är jättebra på kommunikation, eftersom han ständigt toppar nyheterna. Andra menar att han snarare lyckats få stora delar av mänskligheten att tycka riktigt, riktigt illa om honom. Få saknar i alla fall en åsikt.

PR-ansvariga kan egentligen bara ta med sig en enda sak från ”Trumpmetoden”: Att våga kommunicera. För om det är något som saknas hos alltför många professionella kommunikatörer så är det modet att sticka ut hakan.

Detta trots att det finns så mycket att vinna på att synas. Forskning visar att företag som syns mycket uppfattas som bättre, mer seriösa, större, till och med som den som är ledande i branschen.

Många PR-proffs jag pratar med har också verkligen viljan att synas. Ändå vågar de inte. Hur många gånger har jag inte försökt övertyga kommunikations-, marknads- och presschefer på företag att de ska våga gå ut med den ena eller den andra nyheten, eller att uttrycka en åsikt om något som nyligen hänt i branschen eller samhället.

I stället får jag höra att de inte vill jaga nyheter, att de inte vill riskera kritik eller att de hellre väntar på en bättre chans. Som vanligtvis inte kommer, eftersom det är samma visa nästa gång.

Ingen får sparken för att kommunicera corporate-budskapet

Som jag ser det handlar det snarare om att den djupt mänskliga egenskapen att undvika risker. Därför väljer de att inte kommunicera eller bara kommunicera om vissa ämnen, sådana som känns säkra. De håller sig till det som bestämts att de får kommunicera.

Kan det här förändras? Ja, företagens PR-ansvariga behöver ta på sig en ny uppgift. De behöver se till att deras ledning förstår varför det är viktigt att synas, att det inte är så farligt med lite kritik, att det kommer löna sig att öka genomslaget. Det interna arbetet om att berätta om nyttan med PR kan inte överskattas.

Så är Donald Trump en bra förebild? Han kommunicerar förstås mycket och ingen kan beskylla honom för att tänka efter för mycket innan han ger sig ut på Twitter. Han lyckas få ett enormt genomslag för det han säger – mycket just på grund av bristen på eftertanke. Vilket är en riktigt dålig utgångspunkt för att få fler att tycka om dig.

För det är fortfarande viktigt att ha ett genomtänkt budskap. Samtidigt är det dock fullt möjligt att stå för något positivt och samtidigt vara intressant för många. Fråga en PR-byrå som Agera PR, så berättar vi gärna hur det går till.