Agera PR stänger från den 23 december till och med 5 januari. För akuta ärenden så går det fortfarande nå oss, kontakta Michael Falk på michael.falk@agerapr.se och tel. 073-397 46 55.

Visa hela inlägget »

Vi har ny adress från 1 december 2020:
Hälsingegatan 49, 113 31 Stockholm
 

Visa hela inlägget »

Vi som jobbar med PR får ofta frågan om vilka som egentligen behöver känna till ett varumärke. Vårt svar är att det inte bara behöver vara känt i sin målgrupp, utan även utanför den. Att marknadsföra produkten alltför snävt riskerar att göra dig ointressant även för målgruppen, vilket beror på att de flesta möjliga köpare behöver förankra sina inköpsbeslut i en större grupp. Då är det en stor fördel om varumärket är känt sedan tidigare.

Så hur brett ska PR-arbetet vara? Tänk så här: En biltillverkare som bara riktar in sin marknadsföring på den enda bilintresserade i en familj glömmer bort att själva inköpet påverkar alla i familjen. Sannolikt är det också flera som ska använda bilen, och då är också flera inblandade i köpbeslutet. Känns det tryggare för den som inte känner till marknaden så bra att köpa en Volvo eller en bil från ett okänt varumärke?

Bland konsumenter är varumärket du väljer dessutom ofta en fråga om vem du är, snarare om produkten. Då är det väldigt viktigt att omgivningen känner till signalen du skickar ut, annars blir den meningslös. Förvånansvärt mycket av detta går igen även i B2B, som man kanske annars tänker ska överväga lite mer rationellt vilken leverantör de väljer. Men det är helt enkelt lättare för en IT-chef att beställa från Microsoft än från en okänd leverantör, eftersom de slipper motivera valet.

Vi kan ta sociala medier som exempel på vad det här betyder för strategin. Det är idag svårt att organiskt locka stora grupper att följa dem i sociala kanaler – det behövs även betald annonsering. Det går alltså att välja mellan att betala sig in eller att bara organiskt rikta sig till en väldigt smal grupp. Samma sak gäller i fråga om hur breda medier varumärket behöver synas i. Stora medier har breda målgrupper, och därför kan det uppfattas som de inte passar för varumärket.

Samtidigt finns det gränser för hur känd man behöver vara. En produkt som vänder sig till företag behöver vara känd hos människor i flera funktioner i företaget, men kanske inte bland privatpersoner. Säljer du dyr konsumentelektronik är de mest teknikfientliga grupperna inte intressanta. I värsta fall blir de bara mer fientliga när de påminns om er dyra teknik. Även om de ingår i samma hushåll som den som köper produkten så kommer de inte lägga sig i valet av varumärke.

Slutsatsen? När du väljer hur bred din PR ska vara behöver du först tänka igenom vilka som påverkar köpbeslutet och hur. Vi hjälper gärna till med det valet.

Michael Falk, Agera PR

Visa hela inlägget »

Är reklamen för dålig eller bara för tjatig? Oavsett vilket är nära 6 av 10 svenskar mycket eller ganska negativa till reklam. Bara 12 procent är ganska eller mycket positiva. ”Reklamtrötthet” är idag ett etablerat begrepp.

Få som jobbar med PR är nog särskilt förvånade.

För PR är motsatsen till reklam. Vår utgångspunkt är att skapa marknadsföring som väcker ett genuint intresse hos målgruppen. Dessutom gör vi det ofta genom att förtjäna uppmärksamheten hos en redaktion, som gör en bedömning av vårt material. Bara det som faktiskt är bra kommer genom nålsögat.

Haken? Medan reklammakare och mediebyråer visar upp fina siffror om hur många som sett deras reklam och hur många som klickat på den så har vi som jobbar med PR inga siffror alls att visa. Det känns faktiskt lite orättvist. Särskilt som det för mig personligen är så att en majoritet av de gånger jag klickat på en banner har det handlat om feltryckningar. Det är lätt hänt på en liten mobilskärm.

För varför skulle jag frivilligt ge min uppmärksamhet till reklam för försäkringar, energidryck och däcksbyte? Visst fungerar reklamen ändå i viss utsträckning, till exempel genom att den får oss att känna igen varumärken. I bästa fall, och de är väldigt ovanliga, kan vi tycka att en viss reklam är kul eller vacker och därmed ge oss positiva känslor för ett varumärke. Men mest är det bara beige.  

Jag är alltså själv en av reklamundvikarna. Samtidigt som jag ger min uppmärksamhet och läser många tidningsartiklar varje dag.

PR levererar alltså uppmärksamhet. Reklam levererar, ja vadå?

Visa hela inlägget »

Stockholm 2020-08-24

En PR-byrå ska se till att uppdragsgivarna blir intervjuade och citerade i medierna. Resultatet blir nästan alltid väldigt positivt, en artikel som sprider de budskap vår uppdragsgivare gärna vill att fler ska känna till.

Men vad kan du förvänta dig för resultat av en intervju?  

-       Citaten uttrycker inte exakt det som sas i intervjun
Det som sägs i samtalet är ofta mer komplicerat än den förenklade version som sedan hamnar i artikeln. Dessutom justerar journalister ofta citaten så de passar artikeln i helheten, och då glider de bort en bit från vad som faktiskt sas. Vårt råd är att acceptera att detta är hur medier fungerar, och så länge det inte är fel så är det inte så mycket att göra åt. Oftast gör det faktiskt artikeln bättre och därför blir den mer läst!

-       Kolla citaten innebär inte att korra citaten
Journalister brukar vanligtvis be sin källa att godkänna citaten. Citaten ägs dock i det läget av journalisten, och inte av den som uttalade dem. Medierna skriver helt enkelt vad de själva vill skriva, och vår uppgift är enbart att reagera på faktafel. Därför ska vi inte kommentera språket, kritisera urvalet eller skriva om ett citat så att det blir mer ”corporate”. Sådant uppfattas bara negativt och riskerar att försvåra framtida kontakter. Det går också att se detta som en möjlighet att få ge lite extra fakta.

      Tålamod
Det är också vanligt att det tar lite längre tid än vad vi och uppdragsgivaren skulle vilja innan en tidning publicerar artikeln. I värsta fall skrevs artikeln för att tidningen vill ha något att publicera under semestern...

-       En intervju innebär ingen garanti för publicitet
Även om en intervju går bra så kan det hända att det aldrig blir någon artikel. Journalisten kanske intervjuade flera personer, och det var någon annan som gav de skarpaste citaten. Eller så var intervjun bara avsedd att samla fakta eller lära sig mer om ämnet. Vårt råd är att tänka långsiktigt, att intervjun är början på en kontakt som kan sträcka sig över lång tid. Och att det är bra att träna på budskap och citat.

Så intervjuer är helt enkelt precis som PR i största allmänhet ett väldigt effektivt, produktivt arbete som dock ibland har ett lite oväntat utfall. Det är bäst att tänka på PR som långsiktigt och kontinuerligt, vilket också hänger ihop med att de flesta PR-insatser framför allt är varumärkesbyggande snarare än direkt säljdrivande. Då är intervjuer en av de bästa sätten av få resultat.

Visa hela inlägget »

På sommaren tar PR lika mycket semester som alla andra. Men se upp! Det finns många möjligheter till publicitet även på sommaren – och mindre material att fylla medierna med.

Ett par tips på hur det går att utnyttja nyhetstorkan under sommaren:
-          Hitta en nyhet som är sommarrelaterad. Ett företag som säljer växter kan till exempel diskutera hur försäljningen av utomhusväxter påverkas av sommarvädret.
-          Gå ut med en lite mindre intressant nyhet. Den där nyheten som ni fick över i våras eftersom den bara nästan var tillräckligt bra för att vara värd besväret att gå ut med. Nu är det dags, när trängseln är mindre.
-          Identifiera de som faktiskt är på plats på redaktionen och kontakta dem direkt. Det är alltid någon eller några som bemannar redaktionerna, och nästan utan undantag behöver de något intressant att jobba med. Varför inte kontakta dem och erbjuda något exklusivt?

Så skjut upp semestern ett tag och se till att avsluta terminen på ett bra sätt!

Visa hela inlägget »

Stockholm 2020-05-04

Vad kan en PR-ansvarig lära av Donald Trump? En del skulle säga att han är jättebra på kommunikation, eftersom han ständigt toppar nyheterna. Andra menar att han snarare lyckats få stora delar av mänskligheten att tycka riktigt, riktigt illa om honom. Få saknar i alla fall en åsikt.

PR-ansvariga kan egentligen bara ta med sig en enda sak från ”Trumpmetoden”: Att våga kommunicera. För om det är något som saknas hos alltför många professionella kommunikatörer så är det modet att sticka ut hakan.

Detta trots att det finns så mycket att vinna på att synas. Forskning visar att företag som syns mycket uppfattas som bättre, mer seriösa, större, till och med som den som är ledande i branschen.

Många PR-proffs jag pratar med har också verkligen viljan att synas. Ändå vågar de inte. Hur många gånger har jag inte försökt övertyga kommunikations-, marknads- och presschefer på företag att de ska våga gå ut med den ena eller den andra nyheten, eller att uttrycka en åsikt om något som nyligen hänt i branschen eller samhället.

I stället får jag höra att de inte vill jaga nyheter, att de inte vill riskera kritik eller att de hellre väntar på en bättre chans. Som vanligtvis inte kommer, eftersom det är samma visa nästa gång.

Ingen får sparken för att kommunicera corporate-budskapet

Som jag ser det handlar det snarare om att den djupt mänskliga egenskapen att undvika risker. Därför väljer de att inte kommunicera eller bara kommunicera om vissa ämnen, sådana som känns säkra. De håller sig till det som bestämts att de får kommunicera.

Kan det här förändras? Ja, företagens PR-ansvariga behöver ta på sig en ny uppgift. De behöver se till att deras ledning förstår varför det är viktigt att synas, att det inte är så farligt med lite kritik, att det kommer löna sig att öka genomslaget. Det interna arbetet om att berätta om nyttan med PR kan inte överskattas.

Så är Donald Trump en bra förebild? Han kommunicerar förstås mycket och ingen kan beskylla honom för att tänka efter för mycket innan han ger sig ut på Twitter. Han lyckas få ett enormt genomslag för det han säger - mycket just på grund av bristen på eftertanke. Vilket är en riktigt dålig utgångspunkt för att få fler att tycka om dig.

För det är fortfarande viktigt att ha ett genomtänkt budskap. Samtidigt är det dock fullt möjligt att stå för något positivt och samtidigt vara intressant för många. Fråga en PR-byrå som Agera PR, så berättar vi gärna hur det går till.
 
 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2020-03-30

Det kanske inte i första hand är PR vi tänker på mitt i en pandemi. Det viktigaste i den nuvarande situationen är förstås att skydda liv och hälsa. Även ekonomin och människors välfärd är viktig. Enskilda företag behöver främst tänka på sina anställda och undvika permitteringar. Men även marknadsföringen påverkas. Speciellt ett råd är särskilt viktigt.

Vi vet inte idag skalan på de ekonomiska följderna av den globala pandemin, men vi vet att de blir stora. Samtidigt påverkas företagen på väldigt olika sätt. De som säljer videokonferensutrustning är i rätt bransch just nu. Frisörer har det tuffare. Men de flesta företag fokuserar nu bara på att överleva, och inte så mycket mer.

Med risk för att låta cynisk så bör företagen även tänka igenom sin marknadsföring och hur den påverkas. Vad är då det viktigaste att göra?

1.       Se till att kommunicera hur ni påverkas, så att ni visar att ni inte fått panik och att ni anpassar er till situationen. De egna kanalerna, främst webben och sociala medier, bör ge enkel tillgång till svar på de frågor som era kunder och andra intressenter nu ställer sig. Även ett besked om att ni fortsätter som vanligt kan vara intressant.

2.       Glöm inte empatin. Det är väldigt enkelt för företag i kris att bara tänka på sin egen verksamhet och ekonomi. Men det handlar också om människor. Både de anställda och andra som påverkas av verksamheten.

3.       Var inte rädda för att uttrycka era åsikter men se till att de lirar med samhällsdebatten. Få saker kan bli så förödande för varumärket som att tondövt hävda något som journalister tycker är fel. Det är alltid ett bra tips för PR-avdelningar att ta hjälp av en extern part för att undvika sådant.

4.       Sist kommer nu det viktigaste rådet av alla: En ekonomisk nedgång gör det billigare att ta marknadsandelar. De företag som har gott om pengar i kassan kan helt enkelt passa på att marknadsföra sig när ingen annan gör det. Därigenom kan de öka kännedomen hos målgrupperna och framstå som de är större än vad de är.

Under pandemin blir även PR billigare. Främst därför att inte alla journalister hela tiden kan skriva om Corona samtidigt som företagen inte vågar gå ut med några nyheter. Det är helt enkelt nyhetstorka. Då finns det inte lika mycket brus att nå igenom.

Ett annat skäl till att arbeta med PR just nu är att konkurrenterna tagit paus. Relativt dem är det alltså ett bra läge att synas och långsiktigt öka kännedomen om varumärke och produkter.
 
 

Visa hela inlägget »

PR-strategier görs ofta mer komplicerade än vad de behöver vara. På Agera PR använder vi en modell för effektiv strategi som vi kallar för realtidsstrategin, och som ger en kort startsträcka som vi kombinerar med många, regelbundna uppdateringar. Detta ger fördelar som närhet till marknaden och organisationen samt ett snabbt genomförande.

Så här gör vi:
1. Börja kommunicera
Ja, detta känns kanske bakvänt! Men väldigt få företag behöver ett strategiskt arbete för att veta att de ska sprida positiva värden och att det är bra att synas mycket. Därför ska alla kommunicera direkt. (Det finns undantag, men de är ovanliga.)
2. Ta reda på era mål med PR
Ibland har vi situationen klar för oss. Produkten är färdig, målgruppen tydlig och nu ska det bara kommuniceras. Fast vad är det vi vill förändra hos målgruppen? Vi behöver slå fast hur produktens fördelar ska uppfattas av målgruppen och vilka värden företaget ska stå för.
3. Välj kanaler och budskap
Vi behöver bli konkreta. Utifrån det vi vill förändra med kommunikationen. Vi jobbar igenom budskapen, hittar kanalerna som når fram och formulerar en praktisk plan för hur kommunikationen ska ske. 
4. Se till att det fungerar
PR behöver ge resultat och när vi kommit så här långt vet vi också vilka resultat vi förväntar oss. Har vi tur så fungerar det redan och då är det bara att kommunicera. Annars så behöver vi ta reda på vad vi behöver förändra. 

Oavsett vilket är det här en modell som är tänkt att börja om från början, direkt när den är klar. Det är det som en realtidsstrategi betyder. Den förändras ständigt för att passa vad som händer i företaget, medierna och omvärlden.

Visa hela inlägget »

Det är dags för ett nytt år och ett nytt decennium. Vad kommer hända i PR-världen? År 2010 fanns varken Instagram eller Snapchat. Däremot var Metro stort och det fanns massor av datortidningar - som publicerades på papper. 

År 2020 förutspår vi att ännu fler papperstidningar går under, att många influencers går på kurs i marknadsföringslagstiftning och att vi allt som oftast suckar att Facebook har blivit tråkigt. 

Inför nästa decennieskifte då? Vi vet inte, men några saker tror vi består: Varken seriös journalistik, sociala medier eller mediernas globalisering är flugor. 

Visa hela inlägget »

En av de mest uppskattade effekterna av bra PR är att det kan göra att ett varumärke blir både mer känt och mer relevant för potentiella kunder. Det här har att göra med hur människor och företag köper saker, alltså själva köpprocessen. PR kommer in på ett nyttigt och viktigt sätt i den processen.

För det första: När blivande kunder först identifierar ett behov börjar de fundera på hur de ska möta behovet. Därefter vilka leverantörer det finns att välja på.  Då är den viktigaste framgångsfaktorn att vara en av de där leverantörerna som finns med på listan.

De som hamnar på listan över möjliga leverantörer är de som syns och de som verkar vara tillräckligt relevanta för kunden att överväga. För att hamna på listan så är det alltså dels kännedom och dels att varumärket uppfattas som intressant och bra – det är detta som är det viktiga.

Det många missar är att kännedomen och den positiva attityden till varumärket måste finnas på plats redan innan ett köpbehov uppstår. PR har den goda effekten att det kan få människor att anse att ett varumärke att verka viktigt på marknaden.

ftersom det har gjorts en journalistisk värdering så säger nämligen publicitet oss att varumärket är värt att lägga märka till. Annars skulle ingen skriva om dem.

Köpbeslutet sker tidigare än vad många tänker sig. Särskilt inom B2B är själva försäljningen slutet på en komplicerad resa. Ofta har köparen redan i början av utvärderingen av olika leverantörer någon eller ett par favoriter. Dessa befinner sig i en situation där de egentligen inte behöver bevisa att de är bäst, eftersom de kommer bedömas mer positivt.

För företag och konsumenter som gillar en viss leverantör kommer helt enkelt se till att utvärdera med hjälp av de fakta och egenskaper de redan vet att de gillar hos sin favorit. De utvärderar alltså i ganska stor utsträckning för att bekräfta det de redan haft på känn. Det är det inte bara jag som säger, utan det finns även forskning som bekräftar detta.

På samma sätt fast tvärt om kan det fungera för de leverantörer som köparen är negativt inställda till. Där letar de istället efter de fel och brister som de tror ska finnas. Slutresultatet är att de ofta väljer den leverantör som de känner till och som verkar rätt för dem – redan innan de börjar köpprocessen.

PR kan hjälpa till, hör gärna av er så vi får berättar mer om hur vi arbetar.

Visa hela inlägget »

PR handlar om att mejsla ut sina budskap, hitta sina argument, föra fram dem genom medier och i sociala medier. Så övertygar vi målgrupperna.

Kommunikation/reklam-sidan jobbar mer med form och koncept, att hitta det som är kul, intressant och uppseendeväckande.

Men ingen tror förstås att det går att jobba med enbart den ena sidan. Det funkade någorlunda i en för länge passerad tid när journalister och andra påverkare var hårt åtskilda från den tryckta reklamen. Om ens då.

Sociala medier och förändringen av medierna har ändrat det mesta. Idag måste PR-byråer jobba med form, och reklamare behöver hitta övertygande argument.

Vinner det ena eller det andra? Om du hittar någon som påstår det, så tror de fel. Coca-cola kan göra hur cool reklam som helst, men om jag läst i Aftonbladet att socker är farligt så kommer jag ändå välja något annat i butiken. Det vill säga: Jag har hört ett argument för varför jag inte ska köpa en sockrad dryck.

Samtidigt som många av oss vet med oss att vi köpt saker för att vi tyckt de är coola. För att reklamen är snygg. Förpackningen. Kläderna vi sett någon snygg person ha på sig.

Sådant är svårare för PR-byrån att jobba med, men vi har en del verktyg där också. Prata gärna med oss om det.

Visa hela inlägget »

En studie från PwC visar nu att skandaler och korruption är den vanligaste orsaken till att vd:ar på de största bolagen runt om i världen tvingas lämna sina poster. Skulle PR kunna räddat dem?  

Kanske, om PR-byrån fått arbeta på ett bra sätt och insikterna tagits till vara i företaget. En förutsättning är att PR självklart inte ska användas för att dölja något olagligt eller oetiskt som skett i ett företag. När en skandal väl har briserat är det dessutom ofta för sent att göra så mycket mer än att försöka minimera skadan. Att undvika den hade varit bättre. 

PR har istället sin viktigaste roll i att i förväg peka ut var riskerna finns. Tyvärr upplever vi att många företag har en låg medvetenhet om var riskerna mot deras rykte faktiskt finns. Det saknas ofta en systematisk och regelbunden genomlysning.

Sannolikt beror detta på att kompetensen helt enkelt inte finns i företaget. Ekonomer är jättebra på att se var den finansiella risken finns för företaget. Ingenjörer kan se produktionens brister. Marknadsfolket kan se var konkurrenterna riskerar att dra ifrån. Men vem uppmärksammar omvärldens bild av företaget?

Nästan alltid när vi kommer in i ett företag så möts vi dessutom av en betydligt mer positiv bild av företaget och branschen än vad vi har med oss utifrån. Den interna bilden följder sannolikt av att företaget har en bra och positiv kultur, vilket för det allra mesta är till nytta. Men oj vad ohjälpsamt detta är när det handlar om att hitta risker.  

Vad en PR-byrå kan bidra med är att se företaget utifrån och beskriva hur företaget och dess bransch uppfattas. Därmed kan vi göra en lista på vilka riskerna är, hur sannolika de är och hur allvarliga de är. För nästan alla branscher har inbyggda risker, som kan hänga ihop med allt från miljön till problem med produkterna. Sedan tillkommer de som är specifika för företaget.

Vår kompetens inom medielogik och samhällsdebatt är ofta avgörande för att kunna identifiera riskerna och prioritera mellan dem. En genomlysning kan ge en betydligt bättre överblick och medvetenhet om riskerna, och hur de kan undvikas. Åtminstone om de leder till konkreta åtgärder i företaget.

Slutresultatet är åtgärder och budskap som kan rädda både företagets varumärke och VD:n från framtida skandaler. På det här sättet kan PR bli en av de viktigaste investeringarna ett företag gör.

Visa hela inlägget »

Stockholm
Nu är det sommar, även för PR-byråer! 

Det går fortfarande att höra av sig som vanligt till vårt tel. 08-410 379 80 och info@stockholm.se för att få hjälp med sin PR.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2019-06-12

Vad kan få människor att plötsligt fylla sitt Facebookflöde med uppdateringar i samma ämne? Svaret är PR! Ja, kanske kan även vädret och årstiden påverka förresten. Men medierna har stor påverkan på vilka ämnen det skrivs, delas och interageras kring. Särskilt de där ämnena som inte är de mest självklara, så kanske inte ”sommaren” utan ”robotgräsklipparen”.

Det är egentligen självklart, men det finns även forskning som visar att det som rapporteras i medier också leder till ökad aktivitet i sociala medier. Det ämne som det skrivs om i tidningar skrivs det även om på Facebook och Twitter, i den ordningen.

För en PR-byrå som specialiserar sig på medierelationer är detta förstås en kul bekräftelse på att det vi gör är viktigt och hjälper våra kunder.
För även om resultaten inte är någon överraskning, så är trots allt effekten av PR ofta svår att leda i bevis utom all tvivel. I undersökningen jag länkade till här ovanför lyckades forskarna hitta ett smart sätt att locka fram orsak och verkan. Då blir det tydligt att PR-aktiviteterna haft en verklig effekt.

Forskarna visar att 13 000 fler tweets publicerades i samma ämne som artikeln under den vecka det publicerades artiklar i stora amerikanska medier. Alltså 13 000 fler än vad som var normalt, vilket innebar tio procents ökning av antalet inlägg. Detta trots att medierna som deltog i studierna är stora men långt från de största.

Dessutom visade undersökningen att antalet tweets som stödjer samma åsikter som i artikeln också ökade. Visserligen inte med mer än ett par procent, men över tiden och med upprepade artiklar i större medier bör effekten bli stor.

Slutsatsen blir förstås därför att de mediekontakter vi som PR-byrå arbetar med ger effekt. Upprepade artiklar med samma budskap gör att vi kan påverka opinionsbildningen och i förlängningen, samhället. Om nu någon tvivlat på det alltså.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2019-04-12

PR bygger på att hitta en vinkel som intresserar målgruppen. En vanlig missuppfattning är dock att ”vinkel” är samma sak som ”berättelse”.  

För några år sedan var storytelling ett buzzword alla behövde förhålla sig till. Alla företag skulle bygga upp en slags skapelsehistoria och framtidsvision som skulle engagera alla som ville lyssna. Men betydelsen av en god historia kan definitivt överskattas.

För det finns också annat att ta hänsyn till, som till exempel nyttan för målgruppen. Ibland tycker vi ju om en bra historia, men ibland vill vi istället ha kunskap och råd och hänga med i vad som händer. Då är det inte en berättelse som är viktigast.

Det här kan illustreras genom att vi tittar på framgångsrika rubriker. Här är de första orden i vad som enligt statistiken var några av de mest framgångsrika rubrikerna på tidningar på nätet:
”Framtiden för…”
”Här är hur..”
”De fem bästa…”
”Vill du testa…”
”Nu erbjuder…”
”Vad kan man göra…”
Många av de här artiklarna hade förstås en berättelse, men framför allt syns nyttan för läsarna väldigt tydligt.

Rubriker som får den mängd uppmärksamhet som dessa fick kan med fördel följas av information om vad målgruppen behöver – och just detta gör den mer positivt inställd till avsändaren.

En annan hake med att använda berättarformen: Vad ska vi skriva för historia om det där IT-företaget som faktiskt inte alls startades i ett garage av en grundare med en stor vision om att förändra världen? Företaget vars främsta mål är att växa och ta marknadsandelar?

Fast det där trista IT-företaget kanske är jättebra på något, som till exempel artificiell intelligens eller design eller säkerhet? Ja, då är det precis det som vi ska prata om.

Därmed inte sagt att berättande är fel. Det är bara bra att komma ihåg att det inte alltid är den mest effektiva kommunikationen och att det finns andra alternativ.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2019-02-28

En PR-byrå har ofta till uppgift att se till att uppdragsgivarna blir intervjuade och citerade i medierna. Resultatet blir nästan alltid väldigt positivt, en artikel som innehåller de budskap vår uppdragsgivare gärna vill att fler ska känna till.

Samtidigt är det inte helt enkelt att få stressade journalister att ta sig tid för ett längre samtal, och ofta blir det bara en kort telefonintervju eller en mejlintervju. Det händer därför ibland att journalisterna missförstår något eller att vår uppdragsgivare inte får möjlighet att säga det de upplever är viktigast.

Det går ändå nästan alltid bra, men osäkerheten om vad som blir resultatet av intervjun gör att vi på PR-byrån ofta får säga så här till våra uppdragsgivare:   

-       Citaten uttrycker inte exakt det som sas i intervjun
Det som sägs i samtalet är ofta mer komplicerat än den förenklade version som sedan hamnar i artikeln. Dessutom justerar journalister ofta citaten så de passar artikeln i helheten, och då glider de bort en bit från vad som faktiskt sas. Vårt råd är att acceptera att detta är hur medier fungerar, och så länge det inte är fel så är det inte så mycket att göra åt. Oftast gör det faktiskt artikeln bättre!

-       Kolla citaten innebär inte att korra citaten
Journalister brukar vanligtvis be sin källa att godkänna citaten. Citaten ägs dock i det läget av journalisten, och inte av den som uttalade dem. Medierna skriver helt enkelt vad de själva vill skriva, och vår uppgift är enbart att reagera på faktafel. Därför ska vi inte kommentera språket, kritisera urvalet eller skriva om ett citat så att det blir mer ”corporate”. Sådant uppfattas bara negativt och riskerar att försvåra framtida kontakter. Det går också att se detta som en möjlighet att få ge lite extra fakta.

-       Tålamod
Det är också vanligt att det tar lite längre tid än vad vi och uppdragsgivaren skulle vilja innan en tidning publicerar artikeln. I värsta fall skrevs artikeln för att tidningen vill ha något att publicera under semestern.

-       En intervju innebär ingen garanti för publicitet
Även om en intervju går bra så kan det hända att det aldrig blir någon artikel. Journalisten kanske intervjuade flera personer, och det var någon annan som gav de skarpaste citaten. Eller så var intervjun bara avsedd att samla fakta eller lära sig mer om ämnet. Vårt råd är att tänka långsiktigt, att intervjun är början på en kontakt som kan sträcka sig över lång tid. Och att det är bra att träna på budskap och citat.

Så intervjuer är helt enkelt precis som PR i största allmänhet ett väldigt effektivt, produktivt arbete som dock ibland har ett lite oväntat utfall. Det är bäst att tänka på PR som långsiktigt och kontinuerligt, vilket också hänger ihop med att de flesta PR-insatser framför allt är varumärkesbyggande snarare än direkt säljdrivande. Då är intervjuer en av de bästa sätten av få resultat.
 
 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2019-01-31

De resultat en PR-byrå åstadkommer kan mätas på många sätt. Utmaningen är att mäta så att det vi gör faktiskt utvärderas. Samtidigt som kunden får veta vad de har tjänat på investeringen och om den är lönsam.

För att mäta PR på ett bra sätt behövs det först slås fast vad som är målet med insatsen: Är det för att öka kännedomen för företaget eller dess produkt på marknaden? Är det för att förändra samhällsdiskussionen i någon riktning? Är det för att bli tillfrågad vid upphandlingar? Är det för att locka nya medarbetare?

Det duger inte heller att mäta vilket mål som helst, utan en förutsättning för att det ska fungera för PR-mätning är att målet kan nås med hjälp av kommunikation.

Oftast är därför försäljningen ett steg för långt bort, eftersom en bra PR-kampanj visserligen kan skapa intresse men sedan kanske en duktig konkurrent har coolare funktioner. Försäljningen är helt enkelt inte en tillräckligt exakt mätpunkt, och även om den går väldigt bra så kan PR-byrån ha jobbat väldigt dåligt. Produkten kanske bara var väldigt billig i jämförelse med konkurrenterna, och ska verkligen PR-byrån få cred för det?

När vi vet vad som är målet kan vi fundera på hur vi mäter att vi lyckas nå det. Vid den taktiska planeringen av PR ska flera steg i en kedja ingå, och de leder oss till målet:

1.       Kommunikationen. Vi väljer och genomför en rad insatser för att nå målet. När vi genomför dem kan vi mäta hur de lyckas, i fråga om allt från antalet publiceringar till interaktion på sociala medier.

2.       Attityder. Vi utgår från de attityder som vi vill ska påverkas hos olika målgrupper. Attityder mäts genom opinionsundersökningar och för att veta om vår kommunikation fått effekt behövs det dels en nollmätning inför en kampanj och en effektmätning efteråt för att veta hur attityderna påverkats.

3.       Beteenden. Vad är det målgruppen ska göra när den påverkats? Kanske ska den gå in på webbutiken eller så ska fler skicka in sitt CV till kunden. Detta kan vi mäta som etapper på väg till målet, och när vi lyckas påverka dem är vi på väg att nå målet.

4.       Målet. Här knyter vi ihop säcken, med hjälp av de mål för PR-arbetet som fastställdes inför kampanjen.

Det är alltså utifrån dessa steg som vi tar fram vårt förslag på hur vi mäter PR-effekter. Det finns flera avvägningar att göra. Till exempel finns det ofta flera olika mål, och de kan vara mer eller mindre långsiktiga. Vissa mätningar (opinionsmätningar!) är ofta alltför dyra för att göra i någon större utsträckning, medan andra kan göras varenda månad.

Den exakta formen för mätning kan diskuteras. Och det gör vi gärna!  
 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2018-12-20

Jag har fått frågan om det går att begrava en nyhet på jul. Alltså kommunicera något som man egentligen inte vill kommunicera, men måste, och hoppas att ingen intresserar sig för att rapportera om det. Svaret är förstås att det inte är så etiskt och att det finns en stor risk att det slår tillbaka. Inte bara eftersom de stora nyhetsmedierna fortfarande jobbar – och har akut nyhetstorka.

PR-byrån satte sig faktiskt ned och räknade artiklar förra jul och nyår: Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet hade ingen vanlig utgivning under julhelgen men de lade ut många nyheter på nätet, till och med på julafton. Uppenbarligen hade de några journalister närvarande på redaktionerna även om många av nyheterna på SvD kom från TT och Omni. Men nog hade det gått att få ut en nyhet.

I fråga om smalare ämnen och deras specialiserade medier är det sannolikt svårare. Till och med en sajt som IDG.se, som har mer än 200 000 unika besökare per vecka, verkar ha varit stängda på julafton. De hade i och för sig en ny publicering varje dag under juldagarna, men det handlade uppenbarligen om schemalagda publiceringar.
Nyhetstorkan då? Jo, av erfarenhet så vet vi att journalister desperat letat i den där mappen med pressmeddelanden märkt ”kanske senare” och hittat något lite halvgammalt. På julaftonsmorgonen har de sedan ringt, andan i halsen, och undrat om det går att göra något på detta… IDAG?

Japp, jag har personligen fått en kunds talesperson att avbryta jullunchen för att bli intervjuad av TV-nyheter i villaträdgården. Så snälla, försök inte begrava en nyhet på jul. Det finns en klar risk att ni blir det mest spännande som händer den dagen.

God jul!

Visa hela inlägget »

Ja, det vill säga nästan alltid. För PR handlar om att hitta historier som fångar våra känslor. Att det finns rationella argument i de historierna är nog bra, men det är verkligen en förutsättning att argumenten talar till känslorna. Ibland kan vi tro att sådan marknadsföring inte påverkar smarta människor som gör medvetna inköp efter gedigen research, men det är nog tveksamt om det verkligen stämmer.

Nyligen undersökte till exempel forskare i Uppsala om de kunde få statistiskt kunniga, analytiskt lagda studenter i nationalekonomi att tycka invandringen kostar för mycket, enbart genom att hänvisa till ett påstående som de beskrev som ”ett välspritt inlägg på Facebook”. Jodå, det funkade. Fake news fungerar.

Förresten var nog studenterna inte negativa till invandringen innan undersökningen, utan bara det faktum att de hört att det talas om invandringens kostnader räckte nog för att de skulle gå att påverka. Det negativa påståendet om kostnaderna gjorde sannolikt att de gick från att vara neutrala till att vara negativa, enbart genom att de nu fått fler källor som pekade i samma riktning. I försöket fick studenterna samtidigt tillgång till trovärdig information från regeringens hemsida – men ändå påverkades de av Facebookinlägget.

Ett annat exempel: Nyligen var jag själv med om att en högutbildad och framgångsrik bekant ifrågasatte mässlingvaccination. Hen hade läst på nätet och sa ”det verkar som det finns både för- och nackdelar med att vaccinera barnen”. Jag protesterade förstås och sa att hen borde öva på sin källkritik.

Sedan googlade jag och tänkte att det kanske är lätt att hitta konspirationsteorier på nätet. Men nej, hur jag än googlar om vaccinationer så är de första tio träffarna trovärdiga källor som 1177, Läkemedelsverket och någon artikel i Dagens Nyheter. Samtliga är väldigt tydliga med att vaccinationsskeptikerna helt enkelt har fel. Men min bekante lyckades bortse från alltihop och trodde i stället på typ ”välspritt inlägg på Facebook”.  

Vad detta visar är alltså att vi tror vad vi vill tro. Det gäller till och med smarta, analytiska typer som borde veta bättre.

För en PR-byrå som vill nå resultat så är detta viktigt. PR handlar om trovärdighet, och för att övertyga i vår marknadsföring måste vi alltid komma ihåg: Är det här en bra historia?  

Visa hela inlägget »

Som PR-byrå hör vi ibland påståendet att en produkt bara behöver vara känd i sin målgrupp - inte utanför den. Vad är felet med det här?

Jo, de flesta köpare behöver förankra sina inköpsbeslut i en större grupp. Då är det en stor fördel om varumärket är känt även bland dessa.

Ett exempel: En biltillverkare som bara riktar in sin marknadsföring på den enda bilintresserade i en familj glömmer bort att inköpet påverkar alla i familjen. Sannolikt är det också flera som ska använda bilen, och då är också flera inblandade i köpbeslutet. Detta gynnar de varumärken som är kända och missgynnar resten.

PR-taktiken behöver därför anpassas för att nå även de som påverkar besluten. Stora medier har breda målgrupper, och det kan uppfattas som de inte passar för varumärket. Men behöver alltså nås. I sociala medier har de flesta varumärken svårt att organiskt locka stora grupper att följa dem. Det gör många sådana kanaler svårare att använda för att nå de som påverkar köpbesluten.

Även för B2B är bredare målgrupper intressant. Det borde vara lättare för en IT-chef att beställa från IBM än från en okänd leverantör. Det gäller nog även efter skandalen kring Transportstyrelsen – jag tror få trots detta skulle tveka att anlita dem. De har ett skydd i sitt sedan decennier inarbetade varumärke.

Så vad gör kännedom för nytta? Bland konsumenter är varumärket du väljer ofta en fråga om vem du är, snarare om produkten. Då är det väldigt viktigt att omgivningen känner till signalen du skickar ut, annars blir den meningslös. Förvånansvärt mycket av detta går igen även i B2B.

Samtidigt finns det gränser för hur känd man behöver vara. En produkt som vänder sig till företag behöver vara känd hos människor i flera funktioner i företaget, men kanske inte bland privatpersoner. Säljer du dyr konsumentelektronik är de mest teknikfientliga grupperna inte intressanta. I värsta fall blir de bara mer fientliga när de påminns om er dyra teknik. Även om de ingår i samma hushåll som den som köper produkten så kommer de inte lägga sig i valet av varumärke.

Slutsatsen? När du väljer hur bred din PR ska vara behöver du först tänka igenom vilka som påverkar köpbeslutet och hur. Vi hjälper gärna till med det valet.

Visa hela inlägget »

Kan det löna sig att tala illa om konkurrenter? Vår PR-byrå brukar ge som råd att det är en dålig strategi, som sätter fokus på fel saker. Berätta i stället om vad som är bra med de egna produkterna och varumärket, säger vi, och säkert även de flesta andra PR-byråer.

Men så här i valtider upptäcker vi en kategori där ute som inte alls verkar följa våra råd: Politiker. De politiska partierna berättar visserligen oftast om sin egen politik men lägger också en hel del krut på att kritisera sina konkurrenter i andra partier. Fungerar det?
Svaret är: Kanske! Politik är annorlunda än många andra ”marknader”, till exempel genom att det finns en begränsad mängd röster att konkurrera om, medan om någon köper en t-shirt i din butik så kan de även gå vidare och köpa en till hos det där andra företaget. På samma sätt kan den som köper en robotdammsugare mycket väl också fortsätta vilja ha en vanlig dito.

Kanske är inte heller påhoppen så populära inom politiken ändå? De värsta politiska angreppen kommer förstås från SD, men här om dagen visade DN i en artikel att inte ens de verkar vilja stå för sina värsta påståenden. I stället låtsas de som om de inte har något att göra med de högerpopulistiska FB-grupper som de bevisligen rattar. (Förhoppningsvis borde en sådan uppenbar oärlighet slå tillbaka.)

Men det som är den främsta lärdomen från valrörelsen är att de partier som har tydliga budskap är de som går framåt i opinionsundersökningarna. För tvärt emot vad en del internationella medier valt att fokusera på är det inte bara högerpopulismen i form av SD som verkar bli valvinnare, utan även Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Visa hela inlägget »

För många varumärken är influencers idag en del av marknadmixen inom PR. Men hur effektiva är de egentligen? Det finns idag inte något bra sätt att mäta det på, bland annat eftersom Facebook och andra sociala mediekanaler blivit allt svårare att få tillgång till statistik från.

Influencers framtid är något som står och väger just nu, tänker vi på PR-byrån. Många influencers är väldigt duktiga på att anknyta till målgruppen och producera relevant innehåll. Samtidigt är det en del andra som jobbar alltför kortsiktigt och kompromissar med det mesta för att tjäna pengar.

En del influencers verkar dessvärre ha missat att precis som för traditionella medier är deras främsta tillgång relevansen och trovärdigheten. När en influencer uppfattas som såld blir det inte bra, varken för dem själva eller deras samarbetspartners. Likaså när de tar upp ämnen som är viktiga för annonsörer men inte för publiken. För många och för dåliga samarbeten med olika skumma partners är inte bra. Dessutom finns det en och annan influencer som blåst upp sin betydelse genom att exempelvis hävda att de har ett större antal besökare på sin sajt än de verkligen har.

En intressant grupp är mikroinfluencers. Dessa kan ofta kännas mest genuina och en del är väldigt bra, till exempel för att de är nischade och därför är bäst på det de gör. Dessa kan ha ett riktigt bra nätverk, trots att deras publik inte är störst i siffror.

Sedan kan man fundera på vad det är som är så genuint som publiken letar efter? Det är ju ok att konstruera och hitta på saker så länge det sker på ett ärligt sätt. Särskilt om det blir kul.

Det krävs mycket jobb för att nå framgångar som influencer och det blir allt svårare att klara det på fritiden. Framtidens influencers kanske då blir ännu mer av industri? Lite som att musikbranschen alltid plockat upp talanger och sedan producerar det de gör – medan de låtsas som att det är talangen som ligger bakom det hela.

Idag finns det en del framgångsrika influencers som själva kan välja hur deras varumärke byggs, tillsammans med samarbetspartners. Fler borde ta efter och vara noggranna med vilka de samarbetar med och på vilket sätt. För varumärken fungerar det på samma sätt, och där är det inte minst att PR-byrån tar sitt ansvar och ger goda råd.

För PR-byråer är det viktigt att hitta rätt typ av influencer åt våra kunder. Idag är annars influencer marketing lite av en djungel, och det är en djungel där lite kartläsning av en PR-byrå skulle vara till hjälp för många.  

Visa hela inlägget »

Stockholm 
I PR-byråers medieträningar brukar det ofta sägas att den som blir intervjuad av en journalist ska undvika att spekulera. Men ett mer korrekt - och tråkigare - råd är att det beror på sammanhanget om det är bra att spekulera. Ibland kan det vara väldigt bra och ibland är det åtminstone ganska ofarligt. Vad behöver den som ska bli intervjuad  egentligen tänka på?

Först det positiva exemplet. När vd:n för en startup tillfrågas av en journalist om vad han tror är framtiden för branschen så är det ofta en bra idé att spekulera. Själva syftet med en startups varumärke handlar (ofta) om att måla upp en bild om hur de ska förändra världen. Fritt fram att spekulera alltså. En gång i framtiden kommer deras gamla spekulationer bedömas och granskas, och de kommer hånas eller hyllas beroende på hur det gick. Men om de hånas så beror det på att företaget inte finns kvar längre, så vad spelar det då för roll?

Sedan tar vi det neutrala exemplet. När vi själva nyligen listade fem PR-trender för framtiden så är ju det ett slags spekulerande. Men PR-byråers framtidsvisioner brukar ärligt talat sällan granskas av någon, och därför känner vi oss rätt säkra på att det inte är något som kan vändas till något negativt – även om det visar sig att vi hade helt fel. Värdet för oss med att artikeln blir läst i början av året är större än risken att vi granskade mot slutet av året. Kännedomen om PR-byråns namn ökar ju fler som läser och exakt vad vi sa kommer nog få att minnas nästa nyårsafton. Men visst, om våra prognoser visar sig vara fel så får vi skämmas för att ha gjort en dålig analys. Det vore inte alldeles bra, men det kunde faktiskt varit värre.

Värre är det till exempel för dåvarande kommunikationsminister Ines Uusman, som numera är mest känd för att ha sagt att internet är en fluga. Egentligen sa hon inte exakt så, men nästan. Det var en redigerare på Svenska Dagbladet som spetsade till uttalandet i en rubrik. Men hur som helst så var inte ens det hon faktiskt sa särskilt lyckat. Hon tänkte inte på att journalister tenderar att spetsa till saker, och att en rubrik kunde bli mer kategorisk än vad hennes uttalande egentligen var. Följden har blivit att Ines Uusman idag förknippas med en enda förutsägelse - som visade sig vara felaktig. Men vi får nog även säga att hon hade en del otur, för kommentaren kunde lika gärna passerat obemärkt.

Men det hade så klart gått att undvika alltihop. Om hon bara fått chansen att prata med en PR-byrå först. För om Ines Uusman fått chansen att gå tillbaka till 1996 och återigen blivit tillfrågad om internets framtid så kunde hon börja med att säga: ”Jag kan så klart inte veta hur det kommer gå i framtiden”. Vilket är ett trevligare sätt att säga ”Jag vill inte spekulera”. Sedan kan hon fortsätta: ”..men jag ju hört en del säga att det inte är så intressant att surfa runt på internet, och att de undrar vad det är till för. Kanske ändrar det sig i framtiden”. Detta är faktiskt ungefär vad hon faktiskt sa, men med en viktig skillnad. I stället för att själv stå för uttalandet så citerar hon någon annan, och eftersom journalistens fråga är en uppmaning om att spekulera så kommer hon till och med undan med att inte berätta vem hon citerar. Ännu bättre är det dessutom om kan ge konkreta fakta eller exempel om vad hon menar.

Så visst får vi spekulera. Men de som inte vill att förutsägelser kommer tillbaka i nästa intervju eller används för att skapa en konflikt kan försöka hålla sig till fakta och undvika att spekulera. Det är enklare, men tråkigare. Frågan är därmed den samma som PR-byrån alltid ställer till sina kunder: Vilken bild vill du förmedla egentligen?

Visa hela inlägget »

Ibland sägs det att PR inte ger mätbara resultat. Vi skulle kunna hävda att det inte stämmer, men det finns ett bra skäl att låta bli. Jämför till exempel med resultaten av en annan sorts marknadsföring, onlineannonsering. De brukar nästan alltid vara en besvikelse.

För det är ju försvinnande få som klickar på en banner. Jämför du antalet läsare av en Aftonbladetartikel med hur många som brydde sig om annonsen de först fick klicka bort för att läsa sidan, ja då kan en del reklamare tycka det blir lite pinsamt.

Men klicken är inte allt, och mätbarheten ger bara en skenbar tydlighet som inte har så mycket med den verkliga effekten att göra. Effekten är faktiskt mycket större, genom att publicitet visserligen sällan direkt leder till ett köp men i stället till andra effekter.

Det är egentligen ganska ovanligt att en konsument köper en produkt som hen aldrig tidigare hört talas om från ett företag som ja, dito. Detta behövs i stället: Kännedom, kanske ett förtroende, ofta en bra känsla och till och med ett och annat gammaldags försäljningsargument.

Publiciteten får ofta en konsument att notera varumärket eller produkten för framtida behov, eller börja fundera över om hen behöver en liknande produkt. Kanske leder det till en återkomst vid ett senare tillfälle.

Problemet är att sådant inte syns när vi mäter. I fråga om printannonsering går det förstås alltid att intala sig själv att den där svindyra annonsen gav jättebra resultat. Men det funkar inte för en digital motsvarighet.

På samma sätt är det inom PR. Lyckad PR beror inte på att vi skickat ut ett pressmeddelande och sedan har världen raskt förändrats. Att mäta resultatet av en sådan aktivitet är inte ens idé att tänka på. Men har du rätt budskap och får ett upprepat genomslag i medier som människor har förtroende för, varför skulle det inte leda till något?

Så klart är upprepning meningslös om du inte får uppmärksamhet. Tråkiga koncept som upprepas kommer ändå aldrig bli välkända. Jag skulle kunna nämna tusen exempel på det, men problemet är att ingen skulle känna igen dem. Så ni får tro mig i stället.
Det går inte att mäta upprepningarnas effekt, inte om vi inte vill ha fullständig övervakning av alla människor hela tiden. Inte ens genom att följa webbtrafik och så vidare. Det går faktiskt bara inte.

I stället ser vi att långsiktig PR långsiktigt leder till en effekt. Som håller i sig länge.

Visa hela inlägget »

PR-byråer är nyhetsmaskiner. När vi (ganska ofta) hör uppdragsgivare säga att de inte har något spännande att berätta så tar vi det som en utmaning. En del nyheter finns där redan, är välkända på företaget och behöver bara paketeras om för att de ska bli nyhetsvärdiga. Andra kanske ingen ens inom organisationen lagt märke till.

För att få fram rätt information från uppdragsgivaren behöver en PR-byrå vara bra på research. Företagen behöver i sin tur vara bra på att öppna dörrarna för PR-byrån så de kan få fram den information de behöver. Det måste också finnas en budget som tillåter alltihopa.

Sedan börjar paketeringen. Här gäller det att lyfta fram det som är intressant för medier, vilket innebär att vi letar efter sådant som väcker intresse. Sådant som dessutom innehåller värdefull information för en bredare grupp än bara för vår uppdragsgivare.
Det vi letar efter ska förstås även passa in i den övergripande strategin för vad vi ska kommunicera. Strunta i de fåniga grejerna som säkert någon journalist tycker vore kul, men som inte hjälper oss skapa ett bra varumärke.

Det handlar också om rubriksättningar som väcker intresse. Ungefär som rubriken till den här texten kanske gjorde? Skillnaden är att vi i vårt eget material ska se till att ha täckning för det som står i rubriken.

För något otroligt gör nog inte PR-konsulten, ens mot slutet av den här texten. Har vi gjort vårt jobb så kommer det bara leda till bra kommunikation. Så att målgrupperna nås med rätt budskap. Inte så illa jobbat, det heller.
 

Visa hela inlägget »

Det har hänt att vår kund blivit intervjuad på gräsmattan utanför en villa där julfirandet pågår för fullt. Att tv-nyheterna på julafton plockat upp det där gamla pressmeddelandet från tidigt i december. Och i år kanske det händer igen. 

Om inget händer: God jul! 

Om något händer trots allt händer så har vi en jourtelefon, tel. 073-397 46 55.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2017-11-23

Någon som trodde att medierelationer inte funkar? Forskare på Harvard har nyligen i en undersökning kunnat följa hur publicitet i tidningar leder till ökad aktivitet i sociala medier. Dessutom handlar det om aktivitet som stödjer just det som sägs i artiklarna.

För en PR-byrå låter det här förstås som musik i våra öron, och jag kan intyga att vi kommer citera den här forskningen i alla möjliga sammanhang under lång tid framöver.

För även om resultaten kanske inte är någon överraskning, så är trots allt effekten av PR ofta väldigt svår att leda i bevis utom all tvivel. I det här fallet lyckades forskarna hitta ett smart sätt att locka fram orsak och verkan. Då blir det tydligt att PR-aktiviteterna haft en riktigt tydlig effekt.

Forskarna fick hjälp av några medier, bland annat Huffington Post och Nation, med att publicera artiklar om olika ämnen som immigration eller jobb. Det handlade om reportage snarare än tidsbundna ämnen och det var förstås därför som medierna tyckte de kunde vara med i projektet.

Forskarna visar att 13 000 fler tweets publicerades i samma ämne som artikeln under den vecka de publicerades. Alltså 13 000 fler än vad som var normalt, vilket innebar tio procents ökning av antalet inlägg. Detta alltså trots att medierna som deltog i studierna är stora men långt från de största.

Dessutom visade undersökningen att antalet tweets som stödjer samma åsikter som i artikeln också ökade. Visserligen inte med mer än ett par procent, men över tiden och med upprepade artiklar i större medier bör effekten bli stor.

Slutsatsen blir förstås därför att de mediekontakter vi som PR-byrå arbetar med ger effekt. Upprepade artiklar med samma budskap gör att vi kan påverka opinionsbildningen och i förlängningen, samhället. Om nu någon tvivlat på det alltså.
  

Visa hela inlägget »

Stockholm 2017-10-31
PR-byråer är nyhetsmaskiner. När vi (ganska ofta) hör uppdragsgivare säga att de inte har något spännande att berätta om tar vi det som en utmaning. En del händelser finns där redan, är omtalade hos företaget och behöver bara paketeras om för att de ska bli nyhetsvärdiga. Andra kanske ingen ens lagt märke till internt.

För att få fram rätt information från uppdragsgivaren behöver en PR-byrå vara bra på research. Företagen behöver i sin tur vara bra på att öppna dörrarna för PR-byrån så de kan ta reda på det de behöver veta. Det behöver också finnas en budget som tillåter det här.

Sedan börjar paketeringen. Här gäller det att lyfta fram det som är intressant för medier, vilket innebär att vi letar efter sådant som väcker intresse och är värdefull information för en bredare grupp än bara vår uppdragsgivare.

Det vi letar efter ska förstås även passa in i den övergripande strategin för vad vi ska kommunicera. Strunta i de fåniga grejerna som säkert någon journalist tycker vore kul, men som inte hjälper oss skapa ett bra varumärke.

Det handlar också om rubriksättningar som väcker intresse. Ungefär som rubriken till den här texten kanske gjorde. Skillnaden är att vi i vårt material ska se till att ha täckning för det som står i rubriken.

För något otroligt gör nog inte PR-konsulten, ens mot slutet av den här texten. Har vi gjort vårt jobb så kommer det bara leda till bra kommunikation som når målgrupperna med rätt budskap. Inte så illa det heller.

Visa hela inlägget »

Vi som jobbar med PR får ibland höra att ett varumärke bara behöver vara känt i sin målgrupp, inte utanför den. Men att marknadsföra produkten alltför snävt riskerar att göra dig ointressant även för målgruppen, vilket beror på att de flesta möjliga köpare behöver förankra sina inköpsbeslut i en större grupp. Då är det en stor fördel om varumärket är känt sedan tidigare.

Det här blir särskilt aktuellt när vi pratar om sociala medier. De flesta varumärken har svårt att organiskt locka stora grupper att följa dem på Facebook och utan betald annonsering är det nästan omöjligt. Det går alltså att välja mellan att betala sig in eller att bara rikta sig till en väldigt smal grupp och även annonseringen går ju rikta väldigt snävt på sociala medier. Samma diskussion dyker upp när vi diskuterar hur breda medier vi behöver synas i. Stora medier har breda målgrupper, och därför kan det uppfattas som de inte passar för varumärket.

Men hur snävt ska PR-arbetet vara? Tänk så här: En biltillverkare som bara riktar in sin marknadsföring på den enda bilintresserade i en familj glömmer bort att själva inköpet påverkar alla i familjen. Sannolikt är det också flera som ska använda bilen, och då är också flera inblandade i köpbeslutet. Känns det tryggare för den som inte känner till marknaden så bra att köpa en Volvo eller en bil från ett okänt varumärke?

Det här gäller även för B2B. Det är lättare för en IT-chef att beställa från IBM än från en okänd leverantör. Detta är inte minst tydligt efter att IBM även blivit kända som Transportstyrelsens leverantör – men jag tror få trots detta skulle tveka att anlita dem. De har ett skydd i sitt sedan decennier inarbetade varumärke.

Så vad gör kännedom för nytta? Bland konsumenter är varumärket du väljer ofta en fråga om vem du är, snarare om produkten. Då är det väldigt viktigt att omgivningen känner till signalen du skickar ut, annars blir den meningslös. Förvånansvärt mycket av detta går igen även i B2B.

Samtidigt finns det gränser för hur känd man behöver vara. En produkt som vänder sig till företag behöver vara känd hos människor i flera funktioner i företaget, men kanske inte bland privatpersoner. Säljer du dyr konsumentelektronik är de mest teknikfientliga grupperna inte intressanta. I värsta fall blir de bara mer fientliga när de påminns om er dyra teknik. Även om de ingår i samma hushåll som den som köper produkten så kommer de inte lägga sig i valet av varumärke.

Slutsatsen? När du väljer hur bred din PR ska vara behöver du först tänka igenom vilka som påverkar köpbeslutet och hur. Vi hjälper gärna till med det valet.
 

Visa hela inlägget »

Nya adressen är Kronobergsgatan 49. Även denna gång blir vi alltså Kungsholmen trogna. 

Epoken på Sankt Eriksgatan är slut, men flytten går bara ett kvarter. Utsikten mot Kungsholms strand och kanalen finns kvar! 

Flytten går 1 september och den fullständiga post- och besöksadressen är:

Agera PR
Kronobergsgatan 49
112 33 Stockholm

Visa hela inlägget »

Stockholm

Även en PR-byrå behöver ta semester! Vi önskar därför glad sommar och ber om förståelse för att vi kan vara svårare än vanligt att nå.

Men är det mediekris så är det, och kontakta då vänligen Michael Falk på tel. 073-397 46 55. 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2017-06-26
PR och marknadsföring riskerar att få ett sämre rykte, och det är Donald Trumps fel. Det kanske låter som ett drastiskt påstående, men faktum är att Vita husets påhittade nyheter och felaktiga fakta undergräver ryktet för alla PR-proffs överallt. Vita husets PR-ansvariga är med största sannolikhet världens mest publika kommunikatörer. Problemet är att dessa idag inte bara slirar lite på sanningen, utan de är helt enkelt charlataner.

Men påverkar det Visa huset gör verkligen företag och andra organisationer som vill använda PR i Sverige för nå ut med sitt budskap? Kan det till och med påverka hur väl en PR-byrå i Stockholm fungerar?

Svaret är ja, eftersom förtroendet för vår verksamhet undergrävs. Det har så klart alltid funnits de som tror all marknadsföring är lurendrejeri, men vi som arbetar i branschen vet att verkligheten ser annorlunda ut. Jag har faktiskt aldrig råkat på någon PR-konsult som hittar på något över huvud taget. Visst förstärks fördelarna med det vi kommunicerar, men frågan ”kan vi verkligen stå för det vi säger?” är mycket, mycket vanlig inom PR. Vi vet att det vi påstår granskas. Vi agerar därefter.

Tyvärr så sprider Vita husets uppenbara och taffliga propaganda ett dåligt rykte som drabbar alla som arbetar med att marknadsföra något, vad som helst. Alldeles särskilt drabbar det oss som arbetar med PR och sociala medier, eftersom det är de kanaler som även Vita huset jobbar med. Effekten blir ett ökat misstroende för alla som vill förmedla ett budskap. Samhällets hela informationsflöde undergrävs i förlängningen.

Så sommarens blogginlägg från PR-byrån är tyvärr negativt. Och avslutas med en uppmaning till alla som kommunicerar att tänka efter lite extra, för tyvärr kommer allt ni kommunicerar att granskas mer än vad som är rimligt. Detta är den naturliga följden av ett ökat misstroende.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2017-05-31

Ibland kan en PR-byrå lyckas så bra med sina kunders sociala medier att det verkar som att hela Sverige pratar om våra kunder. Eller så får vi till en riktig drömpublicering, kanske en artikel som prisar ett företags produkter i någon av de största medierna. Men hur vet vi att detta får försäljningen att öka?

Trots att vi får tillgång till allt mer data så är det en utmaning att veta var försäljningen kommer från. Visst driver sociala medier kännedomen och engagemang, och social selling är viktigt för B2B eller större konsumentköp. Absolut är det så att publicitet i stora medier driver mycket trafik till företagets mediekanaler och webbplats.

Så om målet är att öka synligheten är det inte svårt att mäta framgång. Såväl digital kommunikation som PR brukar dessutom vara bra metoder för att uppnå detta och att motivera kostnaden utifrån synlighet borde kanske egentligen räcka.

Men om det är försäljningen som ska mätas så är det inte så enkelt att visa vad som orsakade vad. Visst går det att få fram leads genom bra kommunikation, men idag handlar försäljning om så mycket mer. Säljprocessen för dyrare produkter, såväl till konsumenter som B2B, pågår ofta under lång tid och en stor del av den sker utan att någon utanför köparens allra snävaste grupp får veta något.

Digital kommunikation och PR kan vara till hjälp i flera olika delar av säljprocessen, men trots alla påståenden vi ser därute så är social selling svårt att räkna hem. I alla fall om vi enbart utgår från de fåtal fall där en köpare skriver ”nu tänker jag köpa” på Facebook eller genom att tracka en person till e-handelsidan.

Detta gör att PR och sociala medier främst ska ses som marknadsföringsverktyg som påverkar långsiktigt. Men samtidigt ska en PR-byrå alltid kunna svara på hur det de gör just nu är tänkt att påverka försäljningen.  

Visa hela inlägget »

Stockholm 2017-04-28
Företag som vänder sig till en PR-byrå kan ha väldigt olika förväntningar om vad vi egentligen sysslar med. Därför kan en enkel beskrivning av vad som är de olika beståndsdelarna för PR år 2017 vara på sin plats. Beskrivningen omfattar faktiskt bara fyra punkter:

1. Förtjänad media. Det här är vad många tänker på i fråga om PR, nämligen medierelationer. Det handlar om att ta fram ett material som övertygar en redaktör för en tidning att skriva en artikel om vår uppdragsgivare, helt enkelt.

2.Social media/delad media. Varför ”delad”? Jo, det handlar om att man delar saker och det handlar om att detta är medier där alla deltagare delar såväl konsumtion som produktion.

3.Betald media, det vill säga medieutrymme som vi betalar för. För en PR-byrå handlar det då inte om de snygga affischtavlor som du hellre anlitar en reklambyrå för att formge. PR-byråer är bättre på redaktionellt, trovärdigt, sponsrat content i medier och bloggar.

4.Ägd media. Det här kallas ibland även content marketing, och innebär att vi tar fram innehållet för företagets egna kanaler, som webbplats och nyhetsbrev.

Vi skulle även kunna prata om annat, som influencers, det vill säga samarbeten med personer som påverkar. Eller events för bransch och beslutsfattare. Eller… Nej, för enkelhetens skull avslutar vi där.

Fast detta är förstås bara en beskrivning av våra praktiska tjänster, och innan vi börjar jobba med det behöver vi ställa den viktiga frågan: ”Vilka vill ni påverka på vilket sätt?”. Den strategi som blir svaret är det som en PR-byrå kanske är allra bäst på.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2017-03-17

Skapa en känsla av att vara
speciell. Där har du svaret.

PR är ett effektivt sätt att förmedla känslan av och argument för att en produkt eller ett varumärke är alldeles speciellt bra. Dessutom, om det sker via traditionella medier, med en journalist som genom sin underskrift signalerar att argumenten stämmer.

Vi vill ju köpa en produkt när vi uppfattar funktionerna som speciella, eller också är det känslorna den väcker eller till och med för att du tror den ska förändra ditt liv.  Funktioner är ett exempel på något som i och för sig kan beskrivas genom ett produktblad, men de kan göras särskilt levande om du även visar hur smarta de är, hur mycket de underlättar, hur långt före alla andra du är när du köper dem.

Allt det här är sådant som annonser ofta berättar – men där övertygar de inte. Därför att avsändaren saknar trovärdighet. Sådan trovärdighet finns i stället i medierna och även i sociala medier i viss utsträckning. I det senare fallet är det dock inte journalister och experter utan andra konsumenter som står för trovärdigheten. Andra som är som jag köper det här, och då kan jag också göra det.

Vad är motsatsen då? Jo, ett exempel på ett tillfälle när PR faktiskt inte fungerar särskilt bra är när det handlar om att försöka sälja en produkt som inte har någon särskild fördel. Den är som alla andra bara. För allt kanske går att sälja med mördande reklam, men definitivt inte med mördande PR. Vem gör en tumme upp på sociala medier för Colgate, när skillnaderna mot Pepsodent inte verkar spela någon roll?

Visa hela inlägget »

Alla PR-byråer ger nog ibland rådet att undvika att säga ”ingen kommentar” som svar på en journalistfråga. Men varför egentligen? Det finns en rad goda skäl, varav ett par av de viktigaste är:

1.       För att du missar chansen att få ut ditt budskap. Resten av intervjun riskerar att handla om att journalisten försöker ta reda på var exakt gränsen för det som du inte vill kommentera går. I stället för att du får prata om som faktiskt

2.       För att du verkar dölja något. Ja, det är väl till och med uppenbart att du inte vill berätta allt du vet, för annars skulle du väl säga att du inte vet svaret på frågan. Om du har legitima skäl att inte vilja svara vore det så klart bättre att förklara vilka de är?

3.       Det får dig att verka inkompetent. För numera vet alla att ingen förväntas säga ”ingen kommentar”, och du framstår som den sista som inte fått reda på det.

Men det finns faktiskt också tillfällen när det är bäst att inte alls svara på en journalistfråga. Hör gärna av dig om du är intresserad att diskutera mer om detta.

Visa hela inlägget »

Stockholm

Fejknyheter kanske framstår som nytt, men är väl egentligen en uppdaterad version av gammal klassisk propaganda. De är ett stort hot mot journalistiken, och antagligen är de dessutom ett lika stort hot mot PR-byråer.

PR bygger på att det finns källor som det går att lita på, så ingen vinner på att fejknyheterna tar över. Förutom de intressen som står bakom dem, vill säga.

Eftersom felaktiga nyheter funnits i hundratals år så finns det också mycket forskning och kunskap om dem. Riktig kunskap alltså, ingen fejk.

Det finns fyra saker som måste vara uppfyllda för att fejknyheter ska kunna påverka någon (not finns längre ner):


1. Är informationen i den kompatibel med det jag redan tror?

När vi hör något nytt så gör vi en bedömning utifrån vad vi redan accepterat sedan tidigare. När informationen stämmer med vad vi redan tror så känns den mer positiv, mer ”rätt”. Forskare menar till och med att den är enklare för vår hjärna att processa.

Vad händer då när vi accepterat något som inte stämmer? Jo, allt som i för hög grad motsäger detta riskerar att bli bedömt som felaktigt.


2. Finns det motsägelser i informationen?

Information är bara trovärdig om den saknar inre motsägelser. Den måste på ett trovärdigt sätt beskriva hur människor tänker och agerar, för att kunna övertyga.


3. Kommer informationen från en trovärdig källa?

Det är inte alltid som man har tid och möjlighet att bedöma ny information, och då är det en genväg att i stället bedöma källans trovärdighet. Dock ska det sägas att detta uppenbarligen inte är den viktigaste punkten, vilket till exempel visades i en studie där klimatskeptiska budskap som uppgavs komma från Exxon av läsare bedömdes som lika trovärdiga som när de kom från en mer neutral källa.


4. Tror andra på informationen?

Information som man känner igen är mer trovärdig, vilket gör att repetition av ett budskap är en effektiv metod för att övertyga.

Att formulera budskap så att det framstår som om det finns konsensus för dem kan vara effektivt. En studie i Australien visade till exempel att människor som har främlingsfientliga åsikter där ofta tror att en större andel av befolkningen har liknande åsikter än vad som i själva verket är fallet.


Vad blir då slutsatsen från detta? Jo, att fejknyheter fungerar som all annan kommunikation som finns där ute. Den som vill motverka den måste använda samma mekanismer. För att till exempel övertyga en Trumpanhängare om att muslimer inte är livsfarliga måste du alltså anknyta till det som de redan tror, bygga upp din trovärdighet som källa och se till att visa att informationen du ger i själva verket redan är något som alla vet.


Källa: Stephen Lewandowsky et al (2012) ”Misinformation and Its Correction: Continued Influence and Successful Debiasing” i Psychological Science in the Public Interest

Visa hela inlägget »

Stockholm 2016-11-30

Är all PR bra PR? Nej, säkert inte. Men det är möjligt att en produkt kan associeras med olika negativa värden - och ändå få en ökad försäljning. Orsaken är att det finns negativa värden som vi tror är nödvändiga för att åstadkomma det som vi verkligen vill ha.

Ett exempel är resor där strapatser ingår som en del i resan. Dessa gör antagligen att upplevelsen känns mer genuin och det jobbiga blir ett sätt att få en större upplevelse.

Och ett annat exempel är löpartävlingar, där det inte längre är tillräckligt ansträngande att springa ett maraton utan trenden är att antingen springa ännu längre, alltså ett ultramaraton, eller att möta olika former av hinder under vägen.

Ett tredje exempel är läkemedel, där det visat sig att piller som ser konstiga eller rent otäcka ut i själva verket fungerar bättre. De ökar förväntningarna och därmed effekten, eller i alla fall placeboeffekten.

Marknadsförare har så klart länge använt den här kunskapen för sin PR och för att öka försäljningen av alla kategorier av produkter. Enligt blindtester tycker de flesta att Red Bull smakar illa, sämre än andra drycker. Det skulle vara enkelt att ge den en bättre smak, men då skulle vi kanske inte längre tro att drycken gör oss piggare. Då skulle den sälja sämre.

Det finns andra sätt som vanligtvis negativa aspekter av marknadsföringen kan leda till något bra. Ta till exempel den undersökning som kom fram till att en negativ bokrecension i New York Times ledde till ökad försäljning – under förutsättning att författaren var okänd sedan tidigare. Samtidigt kom man fram till att ett välkänt varumärke, eller i det här fallet författare, som fick en negativ recension också såg en minskad bokförsäljning. Det här handlar så klart om att New York Times har ett stort genomslag och recensionen ledde till att den okända boken och författaren uppmärksammades mycket bredare än den annars gjorts. Kännedom var viktigare än bedömningen av produkten, helt enkelt.

Så sammanfattningsvis kan dålig PR ibland vara bra PR, men huvudregeln gäller fortfarande: Dålig publicitet är inte bra, och positiv publicitet kan rädda dem som i ett senare skede råkar ut för kritik.
Som ett experiment: Vad förknippar du med Vattenfall och vad förknippar du med Telia? I det första exemplet gissar jag att du tänkte ”smutsig kol” eller kanske ”förlustaffärer”, vilket beror på att de inte stod för något särskilt - tills de hamnade i skottgluggen. I fråga om Telia tror jag att de flesta inte i första hand tänker ”skumma affärer i Centralasien” utan i stället går associationerna mer mot telefonabonnemang. Vilket med största sannolikhet har att göra med att de har ett varumärke som är väl inarbetat.

Ett bättre slagord att upprepa är: Bra PR är alltid bra PR. 

 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2016-10-31

Bra PR handlar mycket om vad vi gör i sociala medier. Men utvecklingen i sociala medier går fort, och ibland sprids åsikter som ”Twitter dör!” eller ”Unga använder inte Facebook längre!”

Som motvikt mot det där kan ISS senaste statistik om hur sociala medier används i Sverige funka bra.

Det visar sig där att Facebook fortfarande är det mest populära mediet, och användningen ökar fortfarande i samtliga åldersgrupper över 16 år. Så visst, om målgruppen är barn och tonåringar så ser ökningen för Snapchat intressant ut. Bland de som är 16-25 år är det däremot 94 procent av befolkningen som använder Facebook.

Twitter tappar mycket riktigt, men fortfarande är det en viktig kanal för politik och samhällsfrågor. Det är ändå intressant att det faktiskt är första gången som någon av de större kanalerna backar över huvud taget.

Efter Facebook, som idag används regelbundet av 71 procent av svenskarna, så är det Instagram som är mest populärt (44 %) och därefter LinkedIn (26 %) och Snapchat (25 %).

PR verkar med andra ord även i fortsättningen få öka fokusen på sociala medier.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2016-09-30

PR går ut på att skapa en positiv bild av ett företag, organisation eller person. Men ibland är det svårt nog att se till att varumärket ens uppfattas hyfsat neutralt. Många förvärrar dessutom situationen genom att de använder fel metoder i sin kommunikation.

Dessutom kan tyvärr vilket varumärke som helst börja uppfattas negativt. Visst kan det handla om att man gjort något dåligt och borde vetat bättre, men ibland är det nog bara otur som gör att strålkastarljuset råkar hamna just där det hamnar.

Ryggmärgsreflexen är ofta att förneka och argumentera emot. Problemet är att detta ger motsatt effekt, det vill säga att den negativa och kanske helt felaktiga bilden förstärks ännu mer. Just repetitionen av associationen, till exempel mellan en snabbmatskedja och övervikt, gör att den uppfattas som mer sann.

Därför ska snabbmatskedjan inte gå ut och säga något i stil med ”vår mat orsakar minsann inte övervikt”, förutom att de så klart ska svara på direkta frågor och ha information på sin hemsida för de som undrar.

Vilka PR-metoder kan då i stället skapa en mer positiv bild av ett varumärke på dekis? Framför allt ska man kommunicera om det man vill varumärket faktiskt ska associeras med. Det går inte att radera bilden av att Telia har skumma affärer i diktaturer och att Volkswagen fuskar med bränsleförbrukningen, men man kan se till att dessa varumärken också associeras med positiva saker. Upprepas det tillräckligt ofta så är det sådant målgruppen tänker på när de tänker varumärket.

IKEA hade till exempel fördelen att uppfattas mycket positivt redan innan Kamprads ungdomliga nazistvurm uppdagades. Med hjälp av de positiva associationer som var etablerade kunde IKEA koncentrera sig på att försöka minimera skadan. Genom de klassiska PR-verktygen: Ge tydliga svar från början och visa hur man ska göra för att det inte upprepas. Förtroendet för IKEA fanns där redan och därför trodde många att företaget i grund och botten var reko.

Men så här snyggt går det inte alltid till. När en PR-byrå blir kontaktad är det tyvärr ofta för sent. Kommunikationsansvariga känner att fel bild har satt sig, kanske i samband med ett granskande reportage eller bara genom att fokus om och om igen hamnar på fel aspekter – inte de som man vill kommunicera.  Den felaktiga bilden har alltså redan blivit etablerad. Då är det inte bara svårare, inte bara dubbelt så svårt, utan flera gånger så svårt att ändra den som om man börjat med en mer neutral situation.

Visa hela inlägget »

Stockholm 2016-08-31

Hur kan ett varumärke haka på en framgångshistoria som Pokémon Go och använda den för sin PR? Vi har sett exempel på hur det kan gå till, som att Comhem i Stockholm satt upp ett gratis trådlöst nätverk och mobilladdare vid ett Pokestop där många spelare samlas. Caféer och butiker som finns nära Pokestops har gett Pokemonspelare särskilda erbjudanden.

Samtidigt som det går att tänka sig många kreativa idéer, så är nog den viktigaste lärdomen från det som hänt att det gäller att vara snabb att hänga med när en PR-möjlighet uppstår. Nu är det kanske redan för sent att göra Pokémon Go till en PR-framgång. Den explosionsartade tillväxten som satte igång vid lanseringen - eller redan före lanseringen i Sverige faktiskt - är nog redan förbi. Nu finns det bara stagnation kvar. 

Men en ny app som bygger på augmented reality kommer säkert snart, eller så utvecklas Pokémon Go i en ny version som lockar ännu fler! En social dimension i appen skulle till exempel göra den mer hållbar. 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2016-01-28

Hur skulle vi göra PR för en ny glass? Svar: Vi skulle skapa nyheter om den! Varför? För att en produkt som är ny för kunden vinner särskilt mycket på bra PR. Att göra traditionell reklam för en ny produkt eller för ett nytt varumärke kräver stora resurser för att nå fram, men att väcka uppmärksamhet med PR är betydligt billigare – och mer effektivt.

Orsaken är att budskapet om en ny glass främst ska skapa ett intresse och få konsumenten att prova den. Om PR-arbetet leder till artiklar som säger att en produkt är ny, cool, rolig och bra så är det många som fler som tror på det än när de hör samma sak genom betald reklam. Hur ofta brukar du själv prova en ny produkt därför att du sett reklam om den?

Även äldre varumärken kan förstås behöva få nya kunder att prova på att använda produkten. Skillnaden är att det för redan etablerade varumärken ibland i stället är mer intressant att satsa på att öka lojaliteten hos existerande kunder.

Detta gör också att sidor och grupper på sociala medier inte i första läget är viktiga för nya varumärken. De som vänder sig till ett varumärkes sidor på Facebook och Instagram gör det för att de redan är intresserade och sannolikt redan är kunder. Därför är detta en bra metod att fånga upp lojala kunder och göra dem ännu mer lojala genom att man riktar information och kampanjer till dem.

Ett exempel som illustrerar den här avvägningen mellan nya och gamla kunder är Pepsi. Företaget satsade stort på sociala medier för några år sedan och samtidigt drog de ner på investeringarna i reklam och PR. Problemet var att de som vill följa Pepsi på Facebook är de som redan älskar produkterna. Tillväxten i försäljningen fanns inte där, utan bland de som väljer andra företags produkter. Pepsi har därför efter några tuffa år nu återgått till traditionell reklam och PR.

Slutsatsen blir därför att PR behöver vara den främsta marknadsföringsmetoden för den som vill växa eller som har en produkt som är okänd, även om den bara är okänd för vissa segment av marknaden. De företag som enbart vill behålla existerande kunder kan däremot kanske klara sig utan.  

Visa hela inlägget »

Stockholm 2016-05-26

SABRE Awards EMEA 2016, ett av de viktigaste priserna för PR-byråer, delades ut igår. En av vinnarna var Arubas kampanj för #GenMobile som fick en gyllene SABRE inom hardware technology. Agera PR har drivit kampanjens svenska del i samarbete med WE Communications. 

Kampanjen är en PR-kampanj om Aruba och hur trådlösa nätverk används av dagens medarbetare, som allt mer blivit en mobil generation. I Sverige har kampanjen drivits i medier och sociala medier av PR-konsulter på Agera PR.

Visa hela inlägget »

Stockholm

Idag är marknadsförare av goda skäl rädda för reklamblockerare. Deras dyra reklamkampanj sorteras bort innan den ens visats, och hur ska de då synas för målgruppen? Lösningen är PR.

Egentligen kanske marknadsförare snarare borde vara nöjda. Reklamblockerare används sannolikt av de som ser reklamen som mindre användbar eller direkt störande. I många fall är detta inte målgruppen.

I stället skulle marknadsförare kunna tänka att marknadsföringen måste bli ännu mer relevant. Ingen blockerar det som är relevant.

Relevanta budskap förmedlas dock sällan genom reklam, utan snarare genom redaktionellt material. Det är därför PR som är räddningen för den reklamblockerade marknadsföraren. Den enda marknadsföringen som verkligen når fram är det innehåll som faktiskt är intressant för målgruppen. Bara det intressanta når in i en bra tidning. Trovärdigheten i det redaktionella innehållet gör det extra intressant.

Läsaren är också en vinnare. Reklamblockerarna är ett svar på att medierna lagt in för många annonser som stör läsandet. Medierna tvingas nu snygga till sina webbplatser så att deras texter hamnar i centrum igen – inte reklamen.

Visa hela inlägget »

Stockholm

Agera PR har under ett år varit PR-byrå för ett EU-finansierat projekt för att marknadsföra polska och europeiska bär i Sverige.

I Polen är bär- och fruktodling och det handlar en växande bransch. Med hjälp av EU-medel satsar landet nu på att få sin marknad att växa ytterligare och Sverige har valts ut som en marknad där det finns potential. Agera PR stödjer arbetet genom PR i Sverige.  

- Att äta färska bär är en trend som allt fler hälsomedvetna tar till sig. Vi arbetar nu med att sprida kunskap om alla de nyttiga ämnen som finns i bär. Vi kommunicerar med konsumenter såväl som med grossister och handeln, säger Michael Falk, vd på Agera PR.

PR-projektet genomförs parallellt i flera länder runt om i Europa och samordnas av en av Polens största PR-byråer. 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2015-12-07

Content har blivit en allt större del av vad PR-byråerna gör. Integrerat med medierelationer, sociala medier och webb blir PR mer effektivt. Senaste åren har även native advertising börjat smyga sig in på PR-byråer, säkert eftersom vårt arbetssätt funkar bra i det här sammanhanget.

För att native advertising ska lyckas ska den berätta en historia som passar avsändaren, men det är också viktigt att storyn passar med artiklarna som publiceras runt omkring. Känns ämnet och tilltalet relevant för besökarna på sidan? En native som talar till publiken på det sätt som de är vana vid på just det nätmediet kommer bli läst, uppskattad och delad.

De som är experter på detta är de som skriver för webbplatsen, det vill säga journalister. Man kan också säga att en native ad ska vara lika redaktionell som journalisternas artiklar, och därför kallas native advertising ibland också redaktionell annonsering.

Den redaktionella vinkeln och tonen är förstås just det som PR-byråer oftast försöker skapa i allt sitt material. När vi sätter ihop våra pressmeddelanden eller debattartiklar eftersträvar vi att låta som en journalist – fast med vår kunds intressen i åtanke. Därför är PR-byråer bra på native ads. 

Visa hela inlägget »

Stockholm 2015-11-16

Företags PR-byråer blir allt viktigare för krisplaneringen. Till stor del på grund av att en kris allt oftare tar fart i sociala medier eller efter en artikel i media. Följderna syns snabbt och på oväntade sätt, och behöver bemötas av PR-specialister. Vilka faktorer gör att vissa företag lyckas så väl i fråga om kriser?

De som lyckas bäst är självklart de som aldrig hamnade i en kris från början. När företaget redan befinner sig mitt i stormen finns det visserligen beprövade metoder men de lindrar snarare än löser problemet. Bättre då att använda de verktyg som finns att tillgå för att se till att en kris aldrig blir av. Här är PR-byråns rekommendation:

1. Tänk igenom vilka kriser som kan uppstå för just ert företag – men gör det med hjälp utifrån.
De enklaste kriserna att hantera har företag ofta planerat för, som till exempel en brand eller fel på en produkt. Det finns dock betydligt svårare kriser, och de har gemensamt att de är svåra att förutspå av någon som är stöpt i företagets och branschens kultur. Ta som exempel en generell förtroendekris av den typ som Volkswagen går igenom nu och som har sitt ursprung i att såväl företaget som branschen har en kultur som kan beskrivas som att ”alla gör det”. Eller SCA, som missade att jaktresor med bara manliga deltagare inte känns alldeles modernt nu för tiden. Det man måste komma ihåg är att det som är normalt i en bransch inte nödvändigtvis är normalt för kunder och allmänhet.  Ett viktigt råd är därför att ta in extern kompetens som kan se på verksamheten från ett annat perspektiv.

2. Tydliggör vad ni står för, och inte bara vad ni vill stå för.
Alla företag med självbeaktning har dokument där det förklaras vad de står för och vad de ger sina kunder för värden. Men om ett företag säger att deras produkter ”främjar hälsan” låter det inte bara fånigt utan öppnar dessutom för kritik om de i själva verket fokuserar på sötad läsk. Kallar de den dessutom för ”hälsojuice” blir problemet kanske uppenbart?

Ännu värre blir det i fråga om verkligt viktiga värden, som exempelvis mänskliga rättigheter. Problemet uppstår när ett företag som Telia också hävdar att de står för sådana värden, samtidigt som de har välkända problem med just mänskliga rättigheter i sina dotterbolag i Centralasien. Idag finns det krav från såväl många ägare som allmänhet som innebär att företag måste stå upp för sådana viktiga värden, och de måste även se till att deras verksamhet faktiskt lever upp till dem om de ska undvika kritik.

3. Se till att ni har kommunikationskanaler på plats.
Det går enklare att bemöta kritik om man redan har en färdig kanal som är upparbetad. Det behövs kontakter med journalister som vet vilka ni är, och ni behöver vara närvarande på sociala medier och andra kanaler där ni kan svara direkt, utan filter. Då kan ni minska ryktesspridningen.

4. Förbered medarbetare och talespersoner.
Medieträning för företagets vd och andra nyckelpersoner är det mest självklara. Men det måste också vara personer som har tid att svara. Dessutom behövs det även personer som kan svara på sociala medier och era andra kanaler. Förvånansvärt många kriser förvärras av att företagen har en komplicerad intern process för godkännande av allt som ska läggas ut på webbsidan och sociala medier. Det är det som gör att betrodda talespersoner som kan agera på egen hand blir så viktigt.

5. Krisplanering är inte ett arbete som sker från A till Ö, utan efter hand och kontinuerligt.
Från en månad till en annan kan såväl era nyckelpersoner som era kommunikationskanaler förändras – och allra viktigast är att de ämnen som det talas om nästan säkert har ändrats. Det gäller alltså att se över er planering. För att det här ska fungera i praktiken behövs det personer som är ansvariga för frågan. Annars riskerar krisplaneringen att försvinna bland den dagliga verksamheten och bli en av de där uppgifterna som sköts bara när någon råkar komma att tänka på den.

Ett sätt att lösa detta är att ge ett uppdrag till sin PR-byrå: Se till att vår krisplanering är ständigt uppdaterad. Sedan lägger PR-byrån upp en plan med ett antal kontaktpunkter och revideringar per år. Eftersom byrån behöver visa att de faktiskt genomfört detta för att få fakturera så kan ni därefter vara säkra på att det blir gjort!

 

Visa hela inlägget »

De senaste åren har det blivit allt vanligare att företag har sin egen redaktion, ofta med hjälp av en PR-byrå. Det är inte bara företagsbloggen och nyhetsbrevet som fått ett uppsving utan exempel som Handelsbankens nät-tv EFN visar att många har en hög ambitionsnivå och använder en rad kanaler parallellt för att få igenom sitt PR-budskap. Men vad kan man egentligen vinna på att ha en redaktion?

1. Det går att bygga engagemang hos kunderna och möjliga kunder genom att producera ett material som är trovärdigt och som ger något till kunden.

2. Det enda sättet att vara stor i kanaler som Facebook, Instagram, LinkedIn är att förtjäna sin plats, genom att producera material som tilltalar många. Det duger inte att lägga ut ett trist säljmaterial.

3. Googleträffar är viktiga för många företag. Google premierar att man producerar mycket eget material, och då behövs det medarbetare eller PR-konsulter som producerar.

Ett råd är att alltid ha ett mål med att ha en egen redaktion. Det är annars allt för enkelt att bara haka på en ny trend.

Företag ska redan från början vara klara över om det är fördjupad relation och engagemang hos kunder, lead generation eller kanske kännedom hos en ny målgrupp som är det viktigaste målet att nå.

Det strategiska tänket behöver alltså komma först, och redan där kan en PR-byrå hjälpa till. Vi känner också till en hel del om goda exempel – och om de dåliga.  

 

Visa hela inlägget »

Tror du PR handlar om bara skapa uppmärksamhet? Fel. Det som skiljer PR från mycket annan marknadsföring är att PR går vidare från uppmärksamhet till att bygga relationer. Nyckeln för företag som vill lyckas med detta är att dela med sig av det de är bra på.

Hur kan en PR-byrå hjälpa till med att bygga relationer? Jo, genom att formulera vad det är som företaget faktiskt kan kunderna och medierna tycker är intressant av det som företaget känner till och kan prata om. Utgångspunkten ska alltså vara företags egen expertis, och PR-konsultens jobb blir sedan att plocka fram informationen och formulera den.

Det är förresten också det här som är skälet till att PR-konsulter som berättar om vad de gillar med sitt jobb brukar säga så här: Det roligaste med att jobba på en PR-byrå är att jag får lära mig massor om ett så smalt område som miljövänligt byggande/kosttillskott/IT-säkerhet/barnmat/lastbilar - eller vad det nu är som PR-konsulten i fråga råkat jobba med. 

Visa hela inlägget »
Bilder används under Creative Commons från antony_mayfield, petukhov.anton, HeyRocker, amlamster, MIKI Yoshihito. (#mikiyoshihito), Miguel+, frankieleon, Mia Felicita Bertelli Street Photography, Patrick Feller, Jason A. Howie, Imbecillsallad, See-ming Lee 李思明 SML, IoSonoUnaFotoCamera, dziambel, International Railway Summit, NASA Goddard Photo and Video, Mrs. Gemstone, boellstiftung, conservas, Bold Frontiers, bsabarnowl, Tor Lindstrand, liber, Smabs Sputzer (1956-2017), Andreas Wulff, KidMoxie, Björn Söderqvist, bayasaa

Senaste inlägg

Nyhetsarkiv