Vilken tid är bäst för att gå ut med en nyhet?

Stockholm. Som många, särskilt PR-byråer, redan sagt länge nu: Det brett utskickade pressmeddelandet fungerar inte längre.

Däremot är den personligt adresserade nyheten som når just den journalist som är intresserad av just det ämnet i högsta grad vid liv. (Och som PR-byrå så rekommenderar vi fortfarande att skicka ut pressmeddelanden brett, som ett komplement, men aldrig som det enda PR-arbetet).

Så vilken tidpunkt på dygnet och under veckan ska du försöka nå ut med en nyhet? Det beror på vilken typ av medier du väljer.

1.Vill du främst nå dagstidningar?

Då ska du gärna kontakta journalisterna väldigt tidigt på morgonen. Allt för få vågar ringa och e-posta före kl. 8. Men många tidningar har redaktionsmöten tidigt på morgonen. Därefter är dagens uppdrag redan utlagda hos journalisterna, och det blir svårt att ändra på dem.

Tänk också på att dagstidningar kommer ut varje dag, även under helgen och de tider på året när många är lediga. Det innebär att det kan vara enklare att komma igenom bruset om du går ut med en nyhet på helgen eller mitt i sommaren. Samtidigt som det förstås kan vara något färre som läser sin morgontidning i slutet av juli.

2. Vill du nå medier som kommer ut sällan - eller som tvärtom uppdateras kontinuerligt?

Det är samma upplägg oavsett om man vill nå medier som kommer ut sällan eller ofta – det spelar helt enkelt inte så stor roll när nyheten kommer eftersom uppdragen läggs ut mer kontinuerligt på reportrarna.

Det finns några saker man kan tänka på ändå. Först, om tidningen har en deadline som är känd så kan du överväga att gå ut med nyheten alldeles efter deadline. För då har redaktören börjat tänka på nästa tidning.

Du bör också försöka undvika att dränkas i strömmen av pressmeddelanden. Mellan kl. 10 och 11 på förmiddagen går som allra flest ut med sina nyheter. Undvik alltså att skicka e-post till journalister den tiden.

Många säger att det inte är bra att gå ut med en nyhet på fredagar. Det kan stämma för medier som inte uppdaterar sin webb under helgen. Annars så är fredagar en dag då relativt få går ut med nyheter, vilket gör att bruset är mindre.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv