Wikipedia – den bortglömda kanalen

Wikipedia är en av de viktigaste källorna för journalister. 45 procent ser det som en viktig eller mycket viktig informationskälla. Samtidigt så jobbar 45 procent av informationsproffsen inte alls med Wikipedia, enligt en ny undersökning från Cision. Wikipedia är helt enkelt den bortglömda kanalen.

Wikipedia passar ju perfekt för många journalisters arbetsmetod. De behöver en snabb och hyfsat säker informationskälla som skriver om det mesta, för att fylla i faktaluckorna i artikeln eller kanske för att leta efter någon som de kan ställa frågor till. För om en journalist exempelvis letar efter en revisionsbyrå som de kan fråga om en ny lagstiftning, så gissar jag att de ofta går till Wikipedia.

 

Så vad ska en marknadsförare göra? Agera PR har länge arbetat med Wikipedia och vi har satt samman några tips:

- När du skriver en text om ditt företag, utgå då från Wikipedias text om ett företag som liknar er. Skriv sedan något som inte är allt för olikt, fast gärna lite mer positivt. 
- Bygg upp förtroendet för det du lägger in. Se till att ha ett och bara ett konto på Wikipedia. Då kan du bygga upp ett förtroende för att den information du lägger in faktiskt är korrekt. 
- Orsaken till att du behöver bygga upp ett förtroende är att du annars kommer få uppleva att det du skrivit tas bort av Wikipedias redaktörer. Det är visserligen användarna som skriver själva, men det finns gränser och det är redaktörerna som bestämmer dem. 
- Skriv därför inte säljigt, utan inse i stället att detta är ett uppslagsverk. Fokusera på positiva fakta, men låt det förbli fakta. 
- Glöm inte att länka. En av de underutnyttjade möjligheterna med Wikipedia är att länka till artiklar på nätet som stödjer din sak. 

Och här är det bästa tipset: Kontakta Agera PR.


Michael Falk

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv