Hur du lyckas med telefonintervjun

2011-05-17

 

Telefonintervjun regerar när allt fler journalister aldrig rör sig utanför sin redaktion. Om det finns någon trend hos medierna de senaste åren så är det besparingar - och många journalister har därför inte tid att ge sig ut och intervjua källorna till sina artiklar.

 

Så det är telefonintervjun som bestämmer intrycket. Här kommer ett par råd till dig som ska telefonintervjuas:

 

 

- Sätt dig på en lugn plats. Inte vid skrivbordet, där du störs av andra telefoner, besökare och mejl. Ett konferensrum är en bra plats. Sätt gärna upp en lapp där det står "Stör ej"

- Förbered anteckningar inför intervjun. Fördelen med telefonintervjuer är att du dessutom kan ta med dig dina anteckningarna till intervjun. Lägg dem framför dig och se till att utnyttja dem.

- Använd ett headset. Dessa gör att du får båda händerna fria att anteckna och hantera anteckningarna

- Stå upp och gestikulera. Det låter bättre när du agerar som om den du pratar med står framför dig. 

- Se till du har bra täckning. Om du har någon av de få kvarvarande fasta telefonerna är det här ett bra tillfälle att använda den. Annars så är det en bra idé att testringa för att se att det verkligen fungerar. 

- Lyssna på vad som får journalisten att lyssna. De flesta skriver på tangentbordet medan de pratar med dig. Därmed är det ofta möjligt för dig att räkna ut vad som intresserar journalisten. 

 

Och här kommer det allra viktigaste rådet: Prata med din PR-expert inför samtalet. De som jobbar med journalister varje dag har mer kunskap om hur de fungerar, vad de gillar och inte gillar och vad du kan säga till dem för att få igenom budskapet.

 

Michael Falk 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv